digues que m'estimes…

una reflexió sobre unes paraules molt acurades

Què ens diu Martorell en el pròleg del Tirant?

Filed under: General — lidamar at 9:26 pm on Dijous, desembre 2, 2010

Comença dient-nos que aquesta obra es produïda per a deixar constància de les gestes i històries dels homes virtuosos. El motiu és que com a causa de la debilitat de la nostra memòria podem oblidar coses importants que cal transmetre i l’alternativa més fiables és deixar-ho per escrit. Martorell en l’obra fa menció d’altres que han fet com ell, és a dir, deixar un patrimoni escrit que ara serveix a la societat convertint-se en fons d’informació necessàries en molts dels casos.

Altre aspecte tractat en aquest pròleg és la importància de la saviesa en el cavaller cosa que marca una gran diferència amb el cavaller contemporani el qual no té, o almenys no sol tindre, aquesta característica. Per tant, ens trobem com Martorell  fa una crítica ferotge però subtil al món cavalleresc. Aleshores ens preguntem: Tirant lo Blanch és un cavaller amb les característiques que Martorell enuncia? Sí. Martorell al capdavall explicita que aquest cavaller és l’exemple perfecte del model del qual parlava.

Resumint, el Tirant introdueix un important canvi de perspectiva en els models cavallerescos, en especial per accentuar la saviesa per damunt de la força. I, a més s’està fent un exercici contra la memòria lavens que és l’enemiga del saber.



No hi ha comentaris »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 10 15 ?